"Alla anser att rasism är oacceptabelt, men vi tolererar att andra klassens medborgarskap är kvinnor. Varför? Det är inte direkt så att männen har gjort ett jättebra jobb med att leda världen..."

Måste tipsa om min nya favvisblogg, som Embla tipsade mig om för längesen. Jag gillade den då men fann den på riktigt nu för ett tag sen. Bloggen heter i alla fall hanapee.com och rekommenderas starkt för er som också satt er in i genusfrågan lite mer och vill få ännu mer kött på benen. Den här tjejen har fått mig att ifrågasätta allt. Hon får mig att känna mig stark och att jag är fan mer än okej. Jag är GRYM. Och detta gör hon bara genom att vara sig själv. Och belysa viktiga feministiska frågor.
 
Hon har i alla fall fått mig att kritisera hur samhället uppfostrar män och kvinnor till att bete sig. Inte bara det här självklara skeva att man lär flickor hur dom ska undvika att bli våldtagna istället för att lära pojkar att inte våldta utan att varför i helvete är det okej att byggarbetare visslar på mig när jag går förbi? Det är objektifiering av mig som människa som vi kvinnor lärt oss att "ta som en komplimang". Men när det hände mig idag tog jag inte det som en komplimang. För mig är det inte en komplimang att som 18 år, gå förbi ensam genom skogen där ett hus byggs om och en 40+ gubbe pausar i sitt arbete för att vissla på mig för att sedan dra med sig resten av sina kollegor i samma anda när jag går förbi. En sådan sak gör mig osäker och rädd. Otrygg. Varför i helvete ska jag uppfatta det som en komplimang när det gör mig rädd?

Varför är det okej för män att bete sig på det viset? Varför kommer Klara fram till mig efter att ha varit på dansgolvet och säger att hennes jeansfickor är ut och in för att diverse killar tryckt ner sina händer där? För mig är det helt jävla otroligt att folk tror att det är okej att ta på någon annans kropp bara sådär. Man ska kunna gå helt jäkla naken på gatan utan att bli sexuellt trakasserad eller våldtagen men ÄNDÅ frågar rättsystemet vad du hade på dig när du väl blivit våldtagen. Detta ämnet gör mig så rosenrasande för dessa grejerna ifrågasätts inte tillräckligt. Och tack vare det har jag aldrig förstått att det är okej för mig att inte vilja ta en vissling som en komplimang, förrän nu. 
 
Åh jag kan inte få ner detta på det sättet jag önskar. Jag tycker verkligen bara att alla ska börja läsa hanapee's blogg, kvinna som man. Jag tror att man måste börja med små steg att förändra sitt tankesätt. Jag tolererar inte sexistiska skämt från mina vänner, för upp en diskussion när någon jag känner säger något skevt ur ett genusperspektiv, försöker att inte läsa "tjejtidningar" och mitt nästa steg är att kanske säga ifrån när någon visslar åt mig. Allt tack vare denna tjej. 


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback