Ett brev till tioåriga jag

Kära Michelle, kan du vara snäll att sluta riva på din hud i hopp om att riva bort dina fräknar. De gör dig helt fantastiskt söt och du kommer förstå det om några år. Kära Michelle, pojken vars namn du fyller din dagbok med är en elak pojke. Han kommer att vara jätteelak mot dig, men vet du vad, du kommer hantera det skitcoolt. För när han kommer skrika något elakt över korridoren till dig, så kommer du vända dig om och använda ditt redan breda ordförråd för att sätta honom på plats. Hans taskiga ord kommer fortfarande nå dig men du kommer bara låta dig bli ledsen över det när han inte ser. Bra. För du ska aldrig låta pojkar som inte förtjänar dina tårar se att du gråter över deras handlingar. 

Michelle, om ett år kommer det komma en skatt i form av en lillebror till dig. Han kommer precis som Jack göra dig stolt till tårar i flera år framöver. Ett av hans första ord kommer vara Ella, och det är du. Han kommer älska och beundra dig villkorslöst, men ibland kommer du vara för upptagen med annat för att uppskatta det. Försök uppskatta det. Försök visa att du älskar honom lika mycket tillbaka, för han är ju precis som dig. Han behöver också den bekräftelsen. 

Michelle, av dina tre bästa tjejkompisar kommer två av dem förbli det och den tredje kommer du glida ifrån men för alltid uppskatta för den hon är. Sånt händer. Hon är den coolaste tjejen du vet, men du kan inte alltid vara folks nr 1. Du måste förstå att det inte gör något att vara nr 2. Det är okej. Framöver kommer du upptäcka att folk som inte har dig som nr 1 är ändå inte nr 1 för dig heller. 


Kära Michelle, jag vet att du är orolig för din pappa. Du har börjat förstå att han inte är som alla andra pappor. Du har förstått att han gör saker som upprör din mamma och extrapappa. Bli inte arg på din mamma för att hon ställer krav på din pappa. Du kommer snart förstå att hon har all rätt i världen till att göra det. Michelle, jag vet att han säger att han ska flytta till en större lägenhet snart. Och att du spenderar helgerna hos honom till att rita hur ditt nya rum ska se ut hos honom. 
Han kommer inte flytta till en större lägenhet. När han flyttar från den lilla ettan på Kville så är det till Stockholm. Du kommer vara förkrossad, och det kommer vara jättejobbigt men du kommer alltid veta att det är för det bästa. För du är klok. Du förstår sånt trots att du som dotter inte borde. 

Michelle, du kommer ha tur i kärlek. Det kanske inte känns så nu men om ett par år kommer du få uppleva din stora första kärlek. Du kommer bara vara 13 år. Du kommer inte förstå hur unikt det är då men det är det. Han kommer krossa ditt hjärta två gånger. Du kommer förlåta honom för det. Han kommer förlåta dig när du krossar hans. Ni kommer tro, i er förälskelse, att ni kommer vara tillsammans för alltid. Många andra runt omkring er kommer tro det med. Det kommer ni inte. Ni kommer vara tillsammans länge, men det kommer ta slut på ett tråkigt och olägligt sätt. Du kommer tycka att han är känslokall för sättet han gör det på. Om några år kommer du vara tacksam för det. Bli inte ledsen när han inte hör av sig, han hör inte av sig medvetet för han vet att det bara kommer kännas bättre för honom och sämre för dig. Han är kall för din skull, låt honom vara det och ta för Guds skull bort honom på alla sociala medier. Det kommer nämligen ta dig 1,5 år att komma över honom. Du kommer tro att du kommer vara olyckligt kär i honom för alltid, du accepterar det till och med. Men du kommer att komma över honom. Och ni båda kommer istället glädjas för varann när ni hittar rätt. 
För Michelle, du kommer hinna uppleva kärlek två gånger under din tonår. Det här är få förunnat, och du kommer vara enormt tacksam. Din andra stora kärlek kommer vara en kille som också gick i din högstadieklass. Han kommer säga att han är kär i dig när ni festar på Valand. Det är han inte då. Han kommer säga att han är kär i dig nästa gång du träffar honom ute igen. Det är han fortfarande inte då. Han kommer göra allt för att få dig, och du kommer sträva emot för du vet att vad han är för en typ av kille. Men till slut blir du kär i honom. Och då vill han inte ha dig längre. 
Du kommer tro att det är fel på dig. Det är det inte. Han tycker om dig men han har upplevt hemska saker. Han kommer inte vara i ett stadie där han är kapabel att bry sig om någon annan än sig själv.  Men han kommer komma till stadiet. Och du kommer ha tålamod och vänta på honom. Han kommer vara taskig mot dig flera gånger och det kommer komma många kvällar du tårögt kommer se honom lämna klubben med någon annan. Men han kommer ångra sig bittert. Du kommer förlåta honom. Han kommer göra saker för att försöka stöta bort dig. Det kommer ge dig hjärtvärk men du kommer vara envis. Du kommer stå kvar och han kommer att älska dig för det. Och du kommer älska honom, trots och på grund av alltihopa. Han kommer att återgälda dig för alla tårar. Han kommer göra det värt allt tålamod. Han kommer bjuda dig på middagar, få dig att skratta och kyssa dig i nacken. Han kommer lyssna när du pratar om dokusåpor, ta på sig parfym en regnig tisdag för att du älskar den och se på dig när något är fel. Han kommer att agera när någon är taskig mot dig, ringa varje kväll när han är ute utan dig, och aldrig missa ett tillfälle att ge dig en komplimang. Han kommer säga åt dig när du beter dig dåligt, och du kommer hata det men efter ett tag uppskatta det. Han kommer reta dig tills du blir arg och han kommer säga förlåt men sen göra om det igen. Han kommer spendera en hel helg i sängen med dig. Han kommer titta på dirty dancing med dig och han kommer redan ha sett den för han älskar romantiska filmer. Han kommer gråta och försöka dölja det men du kommer att se det. Han kommer göra dumma saker men han kommer vara ärlig och du kommer älska honom ändå. Michelle, ha tålamod med honom för han är värd all din kärlek och du kommer få all kärlek du behöver tillbaka. Han kommer alltid sätta dig i första rummet och han kommer alltid att lyssna på dig. Han kommer göra dig lycklig. 


Michelle, du kommer komma in på Textilhögskolan utan matte c så strunta i att läsa det på gymnasiet. Du kommer tyvärr inte klara det ändå. Du kommer tycka att högskolan är jättejobbig och jätteläskig men försök fokusera på det som är viktigt. Dina mål. I slutändan kommer allt hårt slit förhoppningsvis ta ut sin rätt. 

Michelle, din familj kommer vända sin rygg mot dig och din mamma och du kommer inte förstå varför. Det kommer såra dig jättemycket. Försök komma ihåg att den viktigaste familjen är dina bröder, din mamma och Sven. Och de kommer aldrig någonsin vända sin rygg mot dig. Kom ihåg att du har familjen Carfors. De kommer heller aldrig vända sin rygg mot dig. Kom ihåg att människorna som är i ditt liv är där av en anledning. Kom ihåg att människorna som är så dumma att de väljer att gå ut ur ditt liv ändå inte förtjänar att vara där. 

Michelle, oavsett hur mycket du jobbar, pluggar eller har annat för dig glöm inte av att höra av dig till dina vänner. Du kommer välsignas med de finaste tjejkompisarna man kan önska sig och de förtjänar allesammans att få veta det från dig. Kom ihåg att värna om dem. 
Michelle, dämpa dig aldrig. Du är och kommer alltid vara en färgstark människa med starka åsikter. Folk kommer tycka att du är jobbig, att du syns och att du hörs för mycket. Låt dem tycka så. Du är sån. Och det är det som gör att människorna som älskar dig, faktiskt älskar dig så mycket. 
Bli bättre på att säga förlåt. Sluta bli arg för småsaker. Du kommer tappa bort alla hårsnoddar och solglasögon du äger och du får bara vänja dig vid det. Du behöver inte gilla kaffe. Tumma aldrig på din noll-tolerans gällande droger. 

Ändra aldrig på dig själv (och det vet jag att du inte har några planer på att göra men det kommer att komma) För du är en underlig men fantastisk liten människa som tack vare sina egenskaper kommer stå på självsäkra ben genom både sorg och glädje. Och du kommer va assnygg under tiden.


Buss 100

Längst upp, längst fram. Försöker summera antalet timmar jag sitter på en buss under en vecka. Slutar försöka summera. Öppnar appen med dokument från mina nuvarande kurser, det vore klokt att utnyttja alla dessa timmar spenderade på en buss på något vettigt. Stänger appen igen när inget av det jag läser blir mer än ord mina ögon passerar. Djupt andetag. Precis som alltid tycks man alltid vilja lösa befintliga och obefintliga problem när man tittar ut genom fönstret på en buss. Precis som alltid tycks en inte komma fram till någonting. BORÅS 20 står i vita bokstäver på blå skylt och jag försöker förtvivlat komma på anledningar till att bara byta buss för att få åka tillbaka igen. Den sämsta stunden på dagen är stunden jag kommer fram till Borås. Jag vet inte om det är beroendet av att alltid känna mig så trygg som jag gör i min pojkväns famn, min obotliga sällskapssjuka eller om det helt enkelt bara är Borås som stad som gör mig så ledsen. Men här är jag olycklig. Dagens timmar på en buss når sin totala summa och buss 100 rullar in på ett förvånansvärt soligt Borås resecentrum. Jag och mina viktigaste tillhörigheter som hänger på axeln går hem till min fina lilla lägenhet. Min fina lilla lägenhet jag hatar att vistas i. I min fina lilla lägenhet påbörjas direkt nedräkningen tills avfärd med buss 100 mot Göteborg. Antalet timmar på en buss nollas och försöket till summering börjar om imorgon igen. 
/ Michelle på buss 100.